Foto: Motorrijden in het donker

Motorrijden in het donker

Door Kelvin
09-10-2024

Waar de een zich in Walt Disney’s TRON waant in het donker op de motor, heeft de ander er eerder angstige gedachtes bij. Om veilig te motorrijden in het donker kun je de nodige voorbereidingen treffen. Wij hebben ze voor je opgesomd zodat jij nu de dagen korter worden, alsnog op de motor stapt.


Fluorhesje en opvallende motorkleding in het donker

Het fluorhesje zal nooit een favoriet mode-item worden. Voor de nachtelijke motorritten is het onder velen wel een favoriet. De grote reflecterende oppervlakten lichten op door straat- en autoverlichting. Doordat je hem over je motorkleding heen draagt hoef je niet speciaal een extra uitgave te doen voor een nieuwe motorjas.


Veel moderne motorkleding beschikt over reflectiedetails. Deze zijn om geen afbreuk te doen aan het design van je motorjas subtiel weggewerkt. Hierdoor is het reflecterend vermogen dan ook een stuk minder. Nederlands kledingfabrikant Macna heeft daar iets op bedacht. Door middel van Night-Eye technologie worden grote delen van het textiel volledig opgelicht. Op dit moment leveren deze jassen de meeste zichtbaarheid op. Terwijl je voor het oog overdags een gewone motorjas draagt.


De opvallendste motorhelm die je draagt in het donker of de schemer is er een in High-Vis kleurstelling. Beter bekend als politiehelm. Systeemhelmen als de Schuberth C5 en HJC RPHA 91 komen in deze kleur. Gaat je dat iets te ver, dan kun je er ook voor kiezen om je helm rondom te voorzien van 3M reflectiestickers. Of te gaan voor een helm zoals de Shark Skwal i3. Die naast voorzien is van actieve verlichting, ook beschikt over een geïntegreerd remlicht, als eerste helm op de markt.

Foto: HJC
Foto: RPHA 91 (135 1860)
HJC

RPHA 91 (135 1860)

€ 549,95

Foto: Schuberth
-10%
Foto: C5
Schuberth

C5

€ 729,95

€ 655,99

Foto: Shark
NIEUW
Foto: Skwal i3 US Flag Integraalhelm
Shark

Skwal i3 US Flag Integraalhelm

€ 369,99


Zorg voor goed eigen nachtzicht

Een goed zicht vormt de basis voor een veilige motorrit in het donker. Om te beginnen draag je dan altijd een helder vizier. Een getint of donkergetint vizier zorgt in dit geval alleen maar voor moeilijkheden. Zorg er bij voorkeur ook voor dat je vizier is voorzien van een Pinlock lens. Dit zorgt ervoor dat bij vochtigheid en kou, het vizier niet beslaat. Verder is belangrijk dat je helmvizier schoon is, zodat verlichting niet verstrooid wordt en jij jezelf blindstaart.


Heb je wat moeite om in het donker scherp en geconcentreerd te kijken dan kun je overwegen om een motorbril met gele glazen te dragen, of voor enkele helmen beschikbaar, een geel HD vizier te monteren.


Monteer extra verlichting voor motorrijden in het donker

Extra verlichting monteren op je motor zorgt ervoor dat je eerder wordt opgemerkt en geeft jou meer richtingsgevoel wanneer je de slecht verlichte wegen aandoet. Er zijn legio after-market variaties van verstralers beschikbaar die je op valbeugels monteert. Naast extra verlichting helpen reflectoren of reflecterende stickers bij het beter zichtbaar maken van je motor.


Rijd defensief motor in het donker

’s Nachts en in de schemer oogt de wereld kleiner. Je kunt minder ver vooruitkijken en dat vraagt om defensiever rijgedrag. Obstakels doemen soms vlak voor je op en de schemering is vaak spitsuur voor wild dat de weg oversteekt in de landelijke gebieden. Daarnaast is filerijden in het donker extra riskant. De motorverlichting gaat op in de zee aan verlichting van de auto’s waardoor je nauwelijks nog opvalt. Pas daarom je snelheid aan en probeer abrupte manoeuvres of handelingen te voorkomen.


Laat je in een van onze winkels adviseren

Bezoek een MotorKledingStore bij jou in de buurt om je te laten voorlichten over motorkleding die geschikt is om in het donker mee te rijden. Onze winkels zijn 7 dagen per week geopend met een koopavond tot ’s avonds laat.

Foto: Footer banner
Foto: Win een cadeaubon!

Schrijf je direct in, maak automatisch kans en mis geen enkele andere tip of actie meer!

Je persoonsgegevens worden conform onze Privacy en Cookie verklaring verwerkt.